Over Ellis

Ellis van Dam studeert theoretische en historische pedagogiek in Utrecht en voorlichtingskunde in Wageningen. Ze specialiseert zich in de invloed van de cultuur op de opvoeding en gezondheidsvoorlichting en educatie. Ze studeert af op een onderzoek naar lesmethodes voor het vak verzorging in de basisvorming. Ellis promoveert in 1999 op een onderzoek naar de emoties schuldgevoel en schaamte in de morele opvoeding. In dit proefschrift beschrijft ze onder andere dat de ervaring van bepaalde vormen van schuldgevoel en schaamte cruciaal is, omdat ze zijn verbonden aan morele principes en idealen die iemand heeft. Ellis vervolgt haar loopbaan als post doctoraal onderzoeker in Nijmegen. Ze interviewt onderwijsspecialisten in de Tweede Kamer naar de rol van artikel 23 in onze grondwet (vrijheid van onderwijs) speelt in de sociale cohesie van de Nederlandse samenleving. Ze vervolgt haar loopbaan als docent en onderzoeker aan een hogeschool (pabo) en als onderwijsadviseur bij een consultancybureau.

Nu is Ellis eigenaar van Ellis van Dam Consultancy, van waaruit ze het liefst werkt op het snijvlak van de persoonlijke ontwikkeling van hbo en wo- professionals en de ontwikkeling van hun organisaties. Ze verzorgt in samenwerking met andere consultants de post-hbo cedeo-erkende Novo opleiding voor procesbegeleiders van veranderingen en innovaties in het onderwijs. Ellis is sparring-partner voor bestuurders die leiding geven aan complexe organisatieveranderingen. Ze houdt zich graag bezig met de ontwikkeling van (management)teams naar een professionele cultuur. Bij verandertrajecten combineert Ellis haar ervaring als procesbegeleider met haar kennis over en ervaring met wat nodig is om mensen in beweging te krijgen. En ze ondersteunt docenten, teamleiders en directeuren van vo-scholen, mbo’s en hbo’s met het begeleiden van de loopbaanontwikkeling van hun leerlingen en studenten.

Ellis wordt regelmatig gevraagd als loopbaancoach. Ze werkt met getalenteerde mensen die zich willen oriënteren op de volgende stap in hun loopbaan, met professionals die kampen met verschijnselen van stress en burn-out en met docenten die voor de keuze staan een vaststellingsovereenkomst te accepteren of een laatste kans op ontwikkeling in hun huidige baan aan te grijpen. Hierbij zet ze ook beeldcoaching en paardencoaching in.

In de kern verbindt Ellis zich als meest betrokken buitenstaander zich met personen en organisaties, om zichzelf na enige tijd weer overbodig te maken. Ze leert graag en ontwikkelt zich in de samenwerking met en op basis van feedback van anderen. Ze volgt Webinars, opleidingen en intervisie in de kwaliteitskring van Noloc loopbaanprofessionals. Haar klanten beschouwen haar als iemand die snel tot de kern komt, die denkt in kansen, oplossingen en maatwerk levert.

"Niets is zo praktisch als een goede theorie” (K. Lewin)

Publicaties

Ellis schrijft over actuele ontwikkelingen in haar vak en (op verzoek) voor haar klanten over projecten waarbij zij is betrokken.

Grip op verandering

In veel organisaties, zowel professionele, als vrijwilligersorganisaties, zoals de Odd Fellows, is verandering aan de orde van de dag ...

Download pdf

Lesgeven als ambacht

Bestuur, interim directeur en afdelingsleider namen allerlei maatregelen. Zo kwam er een systeem voor het bepalen van de ...

Download pdf

Instructional leadership

Onlangs onderzochten we scholen en onderwijsorganisaties in Toronto, die zich hebben laten inspireren door inzichten ...

Download pdf

Vierslagleren

Scholen staan volop in de maatschappelijke belangstelling. Kranten en nieuwssites plaatsen bijvoorbeeld artikelen waarin de overheid ...

Download pdf

Proefschrift Ellis van Dam

Schuldgevoel, schaamte en morele opvoeding. Een theoretisch-pedagogische analyse en rechtvaardiging/ Ellis van Dam ...

Download pdf

Wilt u weten of ik iets voor u kan betekenen?
Neemt u dan contact op voor een vrijblijvende afspraak.

contact

De drijfverenscan geeft een helder beeld van mijn persoonlijke drijfveren. Deels verwachte uitkomsten, maar zeker ook verrassende. Ellis geeft met veel passie en inzicht duidelijkheid. Ik vond het inspirerend om de uitkomsten samen door te nemen, het geeft een steuntje in de rug, in wat voor mij belangrijk is.

Yvonne Kamies

Wat ons in Ellis enorm aansprak, naast haar vermogen om zo gemakkelijk te kunnen schakelen en een programma op maat te ontwerpen, is haar rust, de verbinding die we hebben ervaren en de toewijding naast het volledige gebrek aan oordeel.

Michel van Ast en Patricia van Slobbe

Bij jou heb ik mogen ervaren hoe ik in mijn eigen tempo en op een veilige manier dingen over mijzelf kon ontdekken. Je gaf me het vertrouwen en duidelijke handvatten om te experimenteren met nieuw gedrag. Dat wierp al snel vruchten af!

Joyce Sijbring

De persoonlijke en professionele benadering van Ellis heeft ons geholpen om de communicatie binnen onze praktijk te verbeteren. De handvatten en vaak een andere blik op de betreffende situatie werkten verhelderend en stimulerend.

Foky Vellinga en Carol Schut

Ellis slaagt er in om als coach zowel in stijl als in toon goed af te stemmen op degene die ze coacht. Ze kan op een prettige manier goed doorvragen, waardoor je je bewust wordt van bepaalde vooronderstellingen of zaken anders gaat zien. Ellis heeft bovendien een rijke (werk)ervaring, waardoor ze gemakkelijk een uitstapje kan maken naar een model of theorie en bijbehorende opdrachten. Dat maakt dat coachgesprekken met Ellis elke keer weer boeiend en leerzaam zijn.

Anneke de Wolff (ministerie van OC&W)

Na het eerste gesprek met Ellis was mijn vraag al uitgefilterd. Door de methode die Ellis gebruikt, gaat dit als bijna vanzelf. Het mooie van de methode is dat je het uiteindelijk zelf doet. Ellis is daarbij een fijne coach, die precies op het goede moment de goede vragen stelt.

Verpleegkundige, Isala ziekenhuis

Ellis hielp ons met het schrijven van teksten voor de website voor ons gezinshuis. Ze bracht helderheid en overzicht aan. We kwamen al snel tot een taakverdeling en het proces is heel soepel verlopen. Ellis heeft een frisse blik en is expert op het gebied van morele opvoeding, dat was heel helpend voor ons!

Karin en Hans